Historia

Urheiluseura Imatran Voima on vuonna 1925 perustettu yleisseura. Matkan varrella lajikirjo on ollut kattava. Seurassa ollaan painittu, hiihdetty, uitu, luisteltu, pelattu jalkapalloa jne.. Nykyään seurasta löytyy salibandyn lisäksi naisvoimistelujaosto. Myös veteraaneilla on oma jaostonsa, joka sai syksyllä 2010 valmiiksi seurasta kertovan 85-vuotis historiikin: ”Urheiluseura Imatran Voima, urheilua vuoksen molemmin puolin”

Seuran historiaan tutustutaan sivuille avautuvassa ”otteita matkan varrelta” osiossa, jossa tuodaan esille otteita Voiman 85-vuotis historiikista.

Seuran perustaminen ei kuitenkaan ollut ”läpihuutojuttu”, vaikka edellytykset siihen olivat olemassa. Tarvittiin monia keskusteluja ja kokouksia, joissa maaperää muokattiin ja asioita pohdittiin. Tarvittiin myös henkilöitä, jotka ajoivat asiaa eteenpäin. Innokkaimpia asian puolestapuhujia olivat Einari Kanerva, joka oli perehtynyt urheiluasioihin Tähdessä toimiessaan, sekä muina aktiiveina Aarne Tontti, E. Mälkiä ja L. Oskar Saarinen. Viimemainittu teki alkuvuosina ”erittäin suuriarvoista työtä seuran hyväksi”, kuten 20-vuotishistoriikissa mainitaan. Monien pienimuotoisten kokousten jälkeen asian katsottiin olevan kypsän seuran perustamiselle. Perustava kokous kutsuttiin koolle 25 päivänä lokakuuta 1925. Kokouspaikaksi oli saatu silloisen Imatran aseman takana ollut Pekka Ikävalon mökki. Paikka oli sama, jossa vuosien aikana oli pidetty kokouksia monista muistakin työväenjärjestöjen asioista ja perustettu yhdistyksiä. Kokouksen osanottajien määrä ei kohonnut kovin suureksi, mutta sen verran riittäväksi, että historialliset päätökset voitiin tehdä. L.O. Saarinen on muistellut, että perustavassa kokouksessa olisi ollut paikalla noin kymmenen henkilöä. Uusi urheiluseura perustettiin lyhyen keskustelun jälkeen yksimielisesti. Seuran nimestä tehtiin kaksi ehdotusta, Imatran Voima ja Imatran Loiske. Äänestystä ei tarvittu, vaan nimi hyväksyttiin yksimielisesti. Uusi seura sai nimekseen Työväen Woimistelu – ja Urheiluseura Imatran Voima. Ilmoitus yhdistysrekisteriin tehtiin 10.11.1925 ja se merkittiin rekisteriin 25.11.1925. Seuran kotipaikaksi tuli Ruokolahden kunta.

(Ote Imatran Voiman 85-vuotis historiikistä ”Imatran Voima, 85 vuotta urheilua Vuoksen molemmin puolin”)